FAQ

Wat is EMSA Antwerpen?


EMSA Antwerpen is een vereniging van studenten geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. EMSA staat voor de European Medical Student’s Association. EMSA Antwerpen is een lokale afdeling van EMSA Europe. Wij houden ons bezig met de organisatie van verschillende activiteiten om geneeskunde dichter bij het volk te brengen. Zo organiseren we symposia, een studentencongres, Teddy Bear Hospital en nog vele andere projecten. Daarnaast heb je de kans om via EMSA deel te nemen aan verschillende nationale en internationale activiteiten.

Omdat wij ook belang hechten aan toekomstige studenten geneeskunde, organiseren we workshops ter voorbereiding van het toelatingsexamen. Tijdens deze 6 zaterdagen proberen we jullie zo goed mogelijk te helpen met jullie voorbereiding op het toelatingsexamen.
Wat houden de workshops in?


Het toelatingsexamen bestaat uit 2 delen: Kennis en inzicht in de wetenschappen (KIW) en generieke competities (GC).

Voor het onderdeel KIW voorzien we 4 workshopdagen:

 • 1,5 dag fysica
 • 1 dag wiskunde
 • 1 dag chemie
 • 0,5 dag biologie

Tijdens deze 4 workshopdagen wordt er een beknopt theoretisch overzicht gegeven van de leerstof voor het toelatingsexamen en worden er gezamenlijk voorbeeldoefeningen gemaakt waarbij er extra aandacht wordt gegeven aan verschillende oplossingstechnieken. De handouts van de presentaties worden steeds ’s ochtends uitgedeeld zodat de studenten de lessen makkelijk kunnen volgen. Uiteraard is het onmogelijk om bijvoorbeeld alle leerstof wiskunde van het middelbaar op 1 dag te bespreken, we doen echter ons best om de moeilijkste onderdelen aan bod te laten komen. Alle lessen worden gegeven door ervaren lesgevers vanuit de universiteit.

Voor het onderdeel GC voorzien we 1 workshopdag. Hierbij wordt er geoefend op het lezen van teksten (VAARDIG) en op het oplossen van de communicatievragen (CLEAR). Bij deze workshop krijg je ook een exemplaar van het “Tijdschrift voor Geneeskunde” mee zodat je thuis nog kan oefenen op het lezen van wetenschappelijke teksten.

We sluiten de workshops af met een proefexamen. Tijdens het proefexamen komt enkel het onderdeel KIW aan bod. Je zal van de vakken biologie, fysica, chemie en wiskunde telkens 10 vragen krijgen. Dit proefexamen wordt opgesteld door EMSA en is dus geen officieel examen. Wij hopen wel dat je na het maken van het proefexamen een idee hebt welke werkpunten je nog hebt zodat je je beter kan voorbereiden op het echte examen.

Alle workshops vinden plaats op 6 zaterdagen tussen februari en april van 9u-16u op campus Drie Eiken (Universiteitsplein 1, Wilrijk, Antwerpen). Hou onze website in de gaten voor de exacte data.
Wanneer openen de inschrijvingen van de workshops?


De inschrijvingen van de workshops openen steeds de 1e week van november. Vanaf dan is het mogelijk om je in te schrijven voor het volledige pakket of voor een aparte workshopdag.
Wanneer sluiten de inschrijvingen van de workshops?


De inschrijvingen voor de workshops worden telkens gesloten op de woensdagavond vóór de workshop. Zo hebben wij voldoende tijd om cursusmateriaal voor alle studenten te voorzien.
Ik heb een workshop gemist, wat nu?


Je kan met je ticket van de workshop tijdens een volgende workshop de handouts van je gemiste les ophalen aan de infobalie. Handouts van vorige lessen worden enkel uitgedeeld tijdens de zaterdagen dat er workshops worden georganiseerd, telkens tussen 9u-16u. Op andere dagen is het niet mogelijk om cursusmateriaal op te halen. Omdat de handouts geprint worden in de week voor de workshop, is het niet mogelijk om al handouts op te halen nog voor de workshop heeft plaatsgevonden.
Kan je je ook voor 1 dag inschrijven?


Ja dat kan, je kan je voor alle dagen afzonderlijk inschrijven. Wil je bijvoorbeeld enkel wiskunde volgen of enkel het proefexamen meedoen, dan schrijf je je enkel in voor de desbetreffende lesdag.
Wat houdt de oefeningenbundel in?


De oefeningenbundel bestaat uit ongeveer 250 pagina’s voorbeeldoefeningen over zowel KIW als generieke competenties. De oplossingen in de oefeningenbundel staan niet volledig uitgewerkt maar er is wel een oplossingssleutel met de juiste antwoorden (a,b,c of d).

Voldoende oefeningen maken is cruciaal bij je voorbereiding op het toelatingsexamen. Het maken van de oefeningen in onze oefeningenbundel zal je dus zeker verder helpen met je voorbereiding op het toelatingsexamen!
Wat houdt het proefexamen in?


Het proefexamen bestaat uit 40 voorbeeldvragen KIW. 10 vragen wiskunde, 10 vragen chemie, 10 vragen fysica en 10 vragen biologie. Dit is geen officieel examen en zal ook geen exacte kopie van het toelatingsexamen zijn, maar we doen ons uiterste best om het proefexamen zo representatief mogelijk op te stellen. Na het proefexamen krijg je de uitgewerkte oplossingen van de vragen.
Kan ik een oefeningenbundel thuis opgestuurd krijgen?


Wij organiseren als geneeskundestudenten volledig vrijwillig de workshops. Hiernaast zijn wij ook fulltime student, daarom is het voor ons niet mogelijk om oefeningenbundels per post te verzenden. Oefeningenbundels kunnen besteld worden via onze website en kunnen dus enkel opgehaald worden tijdens de 6 zaterdagen waarop de workshops georganiseerd worden.
Geven jullie ook individuele bijlessen?


Wij geven geen individuele bijlessen.
Zijn het volgen van de workshops een garantie op slagen?


Er bestaat geen magische voorbereidingsmethode die 100% garantie geeft op slagen voor het toelatingsexamen. Het volgen van de workshops is dus geen absolute garantie op een succesvol examen. Wij hopen wel dat jullie dankzij het volgen van de workshops een beter beeld hebben over welke delen van de leerstof jullie al onder de knie hebben en voor welke delen jullie nog een extra inspanning moeten doen. Dankzij onze oefeningenbundel beschik je over zeer veel oefeningen, het maken van oefeningen is cruciaal bij je voorbereiding. De oefeningenbundel zal je hier zeker bij verder helpen!
Hebben jullie nog andere tips en tricks om te slagen voor het toelatingsexamen?


Iedereen heeft een beetje een andere aanpak bij zijn voorbereiding voor het toelatingsexamen en wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere persoon. Hieronder geven we enkele tips, maar spreek ons tijdens de workshops zeker aan om nog wat extra tips en tricks te horen. Wij hebben tot slot ook allemaal meegedaan aan het toelatingsexamen en ons hiervoor voorbereid. Spreek ons dus gerust aan over wat ons het meest heeft geholpen tijdens de voorbereiding!

Enkele algemene tips:

 • Doe mee aan de olympiades (wiskunde, biologie, fysica, chemie).
 • Maak oefeningen uit de voorgaande olympiades, dit zijn ook steeds meerkeuzevragen en deze vragen zijn soms gelijkaardig aan vragen op het toelatingsexamen. De vragen van de eerste rondes van de voorbije jaren zijn allemaal online te vinden. www.vonw.be
 • Bekijk het leerstofoverzicht aandachtig en probeer gericht te oefenen op de delen die je minder goed onder de knie hebt. toelatingsexamenartstandarts.be
 • Lees enkele artikels uit het “Tijdschrift voor Geneeskunde”, dit zijn meestal relatief eenvoudige Nederlandstalige artikels over medische onderwerpen. Je krijgt een gelijkaardige tekst op het examen. Dus het kan nuttig zijn al een aantal soortgelijke teksten te hebben gelezen.
 • Op www.usolvit.be kan je kwalitatieve oefeningen terugvinden.
 • Vraag hulp van je leerkrachten bij moeilijke oefeningen.
 • Schrijf je op tijd in voor het toelatingsexamen!
Ik heb nog een andere vraag?


Voor andere vragen kan je ons steeds contacteren via volgend emailadres: workshops@emsa.be. Ons workshopsteam doet hun uiterste best om zo snel mogelijk te antwoorden.
Ik kan niet betalen met mijn bankkaart en heb geen kredietkaart?


Betalen kan via 2 opties ofwel via kredietkaart, of via online overschrijving met Klarna. Met het laatste is het mogelijk te betalen met een gewone betaalkaart.
Waar vinden de workshops plaats?


Alle workshops zullen plaatsvinden in Gebouw T op Campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen. Hierop worden twee uitzonderingen gemaakt: de workshops van 28 maart en 18 april zullen beide plaatsvinden op Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk.

CONTACT

+32 456 104 611 (Voor vragen omtrent de workshops toelatingsexamen, zie contact)   

Universiteitsplein 1, Secretariaat Geneeskunde, gebouw S, 1ste verdieping, 2610 Wilrijk België
ondernemingsnummer 0476.208.632 (niet BTW-plichtig)

BE92 9795 4625 7323

https://www.trooper.be/emsa

©2020 by EMSA Antwerpen.