FAQ

Wat is EMSA Antwerpen?


EMSA Antwerpen is een vereniging van studenten geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. EMSA staat voor de European Medical Student’s Association. EMSA Antwerpen is een lokale afdeling van EMSA Europe. Wij houden ons bezig met de organisatie van verschillende activiteiten om geneeskunde dichter bij het volk te brengen. Zo organiseren we symposia, een studentencongres, Teddy Bear Hospital en nog vele andere projecten. Daarnaast heb je de kans om via EMSA deel te nemen aan verschillende nationale en internationale activiteiten.

Omdat wij ook belang hechten aan toekomstige studenten geneeskunde, organiseren we workshops ter voorbereiding van het toelatingsexamen. Tijdens deze 6 zaterdagen proberen we jullie zo goed mogelijk te helpen met jullie voorbereiding op het toelatingsexamen.
Wat houden de workshops in?


EMSA organiseert in samenwerking met de faculteit geneeskunde van de universiteit Antwerpen een vernieuwde voorbereidende cursus voor het toelatingsexamen geneeskunde. Deze cursus bestaat uit een online pakket en 6 Workshops, die zullen doorgaan op de campus. Ja, ook in coronatijden zullen deze Workshops op een veilige manier kunnen doorgaan! Dit is nog niet alles. Bij deze cursus bieden we je ook nog een gratis oefenbundel aan vol met oefeningen van het toelatingsexamen van vorige jaren.

Wat moet je kennen en kunnen voor het toelatingsexamen?

Het leerstofoverzicht voor het toelatingsexamen vertelt je wat je moet kennen. Het is belangrijk om de leerstof van de wetenschapsvakken wiskunde, chemie, fysica en biologie uit het secundair onderwijs opnieuw bij te spijkeren of zelfs opnieuw in te studeren, zeker als je in het middelbaar maar een beperkt pakket wetenschappen kreeg. Maak je ook vertrouwd met medische teksten, zoals die uit het Tijdschrift voor Geneeskunde.

Inhoud cursus

Online pakket

Dit online pakket is opgebouwd uit kennisclips, waarin de leerstof per onderwerp toegelicht wordt. Je dient deze kennisclips te bekijken ter voorbereiding van de Workshops.

Workshops

De workshops zullen doorgaan op de campus. Er zijn 6 Workshops:Wiskunde Fysica Biologie Chemie VAARDIG + CLEARProefexamen Deze zullen georganiseerd worden op 6 zaterdagen tussen februari en april. Tijdens deze lessen zullen de docenten de moeilijke punten van de theorie nog eens bondig uitleggen, oefeningen gezamenlijk oplossen, waarbij de nadruk ligt op de oplossingstechnieken en jullie vragen beantwoorden. In de workshop CLEAR oefen je vaardigheden die je als arts nodig hebt om goed te communiceren met patiënten. In de workshop VAARDIG oefen je technieken om vragen bij medische teksten te beantwoorden.Deze workshops zullen doorgaan op campus Drie Eiken. Om de workshops op een veilige manier te laten verlopen zullen de plaatsen in de aula beperkt zijn, maar maak je geen zorgen. Elke les kan je ook thuis live meevolgen via een live stream.

Oefeningenbundel

Verder bieden we een gratis oefenbundel aan vol met oefeningen om het toelatingsexamen in te oefenen.

Iets over ons

Deze voorbereidende cursus is gemaakt door studenten van de studentenvereniging EMSA. De kennisclips op het online platform zijn opgesteld en opgenomen door studenten geneeskunde. Deze studenten hebben allemaal zelf het toelatingsexamen in een recent verleden afgelegd. Zij weten dus als geen ander hoe jij je het beste voorbereidt! Dit was nooit mogelijk zonder de hulp van de faculteit Geneeskunde van de UA. Door de laagdrempeligheid tussen studenten en professoren geneeskunde zal er altijd een goede samenwerking mogelijk zijn. Verder worden de workshops zelf gegeven door experts: een mix van professoren en leerkrachten wetenschappen.

Interesse in deze cursus?

Om jullie voorbereiding zo optimaal mogelijk te laten verlopen, zullen de inschrijvingen voor deze cursus geopend worden op 16 november 2020. Houd dus zeker deze pagina in de gaten! Ook extra informatie zal de komende week gepost worden. Het totale pakket kost slechts 40 euro. Vanwege de coronacrisis kunnen we niet voor iedereen een plaatsje in de aula verzekeren voor de live Workshops. Wees er dus snel bij!

Concrete informatie

Start inschrijvingen: 1 december 2020

Wanneer:

- zaterdag 13 februari: VAARDIG (voormiddag) - zaterdag 27 februari: Biologie (voormiddag) en CLEAR (namiddag) - zaterdag 13 maart: Fysica (hele dag) - zaterdag 20 maart: Wiskunde (hele dag) - zaterdag 27 maart: Chemie (hele dag) - Proefexamen (niet op campus, maar online

Locatie: Campus Drie Eiken (adres)

Prijs: 40 euro
Wanneer openen de inschrijvingen van de workshops?


De registraties van de workshops openen dit jaar op 1 december 2020. Vanaf dan is het mogelijk om je in te schrijven.
Tot wanneer kan ik het totaalpakket bestellen?


Je kan het pakket bestellen tot de dag van het toelatingsexamen.
Ik heb een workshop gemist, wat nu?


Je kan met je ticket van de workshop tijdens een volgende workshop de handouts van je gemiste les ophalen aan de infobalie. Handouts van vorige lessen worden enkel uitgedeeld tijdens de zaterdagen dat er workshops worden georganiseerd, telkens tussen 9u-16u. Op andere dagen is het niet mogelijk om cursusmateriaal op te halen. Omdat de handouts geprint worden in de week voor de workshop, is het niet mogelijk om al handouts op te halen nog voor de workshop heeft plaatsgevonden.
Kan je je ook voor 1 dag inschrijven?


Nee, je kan enkel inschrijven voor het volledige pakket.
Wat houdt de oefeningenbundel in?


De oefeningenbundel bestaat uit ongeveer 250 pagina’s voorbeeldoefeningen over zowel KIW als generieke competenties. De oplossingen in de oefeningenbundel staan niet volledig uitgewerkt maar er is wel een oplossingssleutel met de juiste antwoorden (a,b,c of d).

Voldoende oefeningen maken is cruciaal bij je voorbereiding op het toelatingsexamen. Het maken van de oefeningen in onze oefeningenbundel zal je dus zeker verder helpen met je voorbereiding op het toelatingsexamen!
Wat houdt het proefexamen in?


Het proefexamen bestaat uit 40 voorbeeldvragen KIW. 10 vragen wiskunde, 10 vragen chemie, 10 vragen fysica en 10 vragen biologie. Dit is geen officieel examen en zal ook geen exacte kopie van het toelatingsexamen zijn, maar we doen ons uiterste best om het proefexamen zo representatief mogelijk op te stellen. Na het proefexamen krijg je de uitgewerkte oplossingen van de vragen.
Kan ik een oefeningenbundel thuis opgestuurd krijgen?


Wij organiseren als geneeskundestudenten volledig vrijwillig de workshops. Hiernaast zijn wij ook fulltime student, daarom is het voor ons niet mogelijk om oefeningenbundels per post te verzenden. Oefeningenbundels kunnen besteld worden via onze website en kunnen dus enkel opgehaald worden tijdens de gecommuniceerde momenten.
Geven jullie ook individuele bijlessen?


Wij geven geen individuele bijlessen.
Zijn het volgen van de workshops een garantie op slagen?


Er bestaat geen magische voorbereidingsmethode die 100% garantie geeft op slagen voor het toelatingsexamen. Het volgen van de workshops is dus geen absolute garantie op een succesvol examen. Wij hopen wel dat jullie dankzij het volgen van de workshops een beter beeld hebben over welke delen van de leerstof jullie al onder de knie hebben en voor welke delen jullie nog een extra inspanning moeten doen. Dankzij onze oefeningenbundel beschik je over zeer veel oefeningen, het maken van oefeningen is cruciaal bij je voorbereiding. De oefeningenbundel zal je hier zeker bij verder helpen!
Hebben jullie nog andere tips en tricks om te slagen voor het toelatingsexamen?


Iedereen heeft een beetje een andere aanpak bij zijn voorbereiding voor het toelatingsexamen en wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere persoon. Hieronder geven we enkele tips, maar spreek ons tijdens de workshops zeker aan om nog wat extra tips en tricks te horen. Wij hebben tot slot ook allemaal meegedaan aan het toelatingsexamen en ons hiervoor voorbereid. Spreek ons dus gerust aan over wat ons het meest heeft geholpen tijdens de voorbereiding!

Enkele algemene tips:

  • Doe mee aan de olympiades (wiskunde, biologie, fysica, chemie).
  • Maak oefeningen uit de voorgaande olympiades, dit zijn ook steeds meerkeuzevragen en deze vragen zijn soms gelijkaardig aan vragen op het toelatingsexamen. De vragen van de eerste rondes van de voorbije jaren zijn allemaal online te vinden. www.vonw.be
  • Bekijk het leerstofoverzicht aandachtig en probeer gericht te oefenen op de delen die je minder goed onder de knie hebt. toelatingsexamenartstandarts.be
  • Lees enkele artikels uit het “Tijdschrift voor Geneeskunde”, dit zijn meestal relatief eenvoudige Nederlandstalige artikels over medische onderwerpen. Je krijgt een gelijkaardige tekst op het examen. Dus het kan nuttig zijn al een aantal soortgelijke teksten te hebben gelezen.
  • Op www.usolvit.be kan je kwalitatieve oefeningen terugvinden.
  • Vraag hulp van je leerkrachten bij moeilijke oefeningen.
  • Schrijf je op tijd in voor het toelatingsexamen!
Ik heb nog een andere vraag?


Voor andere vragen kan je ons steeds contacteren via volgend emailadres: workshops@emsa.be. Ons workshopsteam doet hun uiterste best om zo snel mogelijk te antwoorden.
Waar en wanneer vinden de workshops plaats?


Alle workshops zullen plaatsvinden in Gebouw Q, Aula Fernand Nedée op campus Drie Eiken. (Universiteitsplein 1, 2610, Wilrijk) UPDATE: De workshops van februari gaan enkel online door. De workshops van maart zijn nog onder voorbehoud op de campus. Er zijn 6 Workshops: - zaterdag 13 februari: VAARDIG (voormiddag) - zaterdag 27 februari: Biologie (voormiddag) en CLEAR (namiddag) - zaterdag 13 maart: Fysica (hele dag) - zaterdag 20 maart: Wiskunde (hele dag) - zaterdag 27 maart: Chemie (hele dag)

CONTACT

+32 456 104 611 (Voor vragen omtrent de workshops toelatingsexamen, zie contact)   

Universiteitsplein 1, Secretariaat Geneeskunde, gebouw S, 1ste verdieping, 2610 Wilrijk België
ondernemingsnummer 0476.208.632 (niet BTW-plichtig)

BE48 7370 5325 1427

https://www.trooper.be/emsa

©2020 by EMSA Antwerpen.